Contact: info [kukac] vitorlazas-balaton [pont] hu  
Vitorlázás Balaton - Vitorláskölcsönzés : Tanácsok, tudnivalók
Vitorlázás, Hajóbérlés, Vitorlásbérlés, Vitorlás kölcsönzés, Balaton, Tanácsok, Tudnivalók, Javaslatok, Vélemények
Vitorlásbérlés Tanácsok | Vitorlásiskola Infók | Vitorlásoktatás - Tudnivalók | Vitorlázás a Balatonon | Balaton? |      Vitorlásbérlés - 2011 | Hajóbérlés a Balatonon | Vitorláshajó bérlés - Családdal | Balatoni vitorláshajó tippek
  VITORLÁZÁS MENÜ
  Vitorlás bérlés a gyakorlatban
  Vitorlás bérlés: báziskikötők
  Vitorlás bérlés 2011 kihívások
  Vitorlásbérlés - a piac
  Online hajóbérlés a Balatonon
  Balatoni hajóbérlés - időjárás
  Vitorlásbérlés - Tanácsok
  Vitorláskölcsönzés - Tudnivalók
  Vitorlásiskola : Hogy válasszunk
  Vitorlásoktatás : Mire figyeljünk
  Vitorláshajó bérlés - Családdal
  Vitorlásbérlés - Feketén
  Balatoni vitorláshajó tippek
  Összefoglaló táblázat
  Vitorlázás Balaton kezdőoldal

Vitorláskölcsönzés - Megszívlelendő tanácsok

Megbuktunk, mi?

Az utóbbi években az egyébként segítőkész vízi-rendészet sportot űzött abból, hogy a nem hivatalosan bérelt hajókat és azok alkalmi kapitányait rendszeresen ellenőrizték, nem is egy esetben pedig feljelentést tettek, hiszen azért nekik is feltűnő, hogy minden héten más "barát" jár a vitorlással. Nem lehet szórakoztató fél szemmel a rendőrt figyelni; a feketén bérlők szemük sarkából folyton éberen félnek - joggal. Aztán, ha szükségszerűen bekövetkezett a baj, nem egy leányálom rohangálni a hatóságokhoz, a NAV-hoz (APEH-hez), azért, hogy másnak jó legyen; mert ugye az első keresztkérdésnél a bérlő már rég megbánta, hogy néhány ezer forintnyi spórolásért ennyi kellemetlensége lett.

A következő sarkalatos pont a hajó papírjai. Többen próbálnak olyasmivel érvelni, hogy ilyen olyan papír is jó, ezt az ideiglenes dokumentumot is elfogadják, stb. Aztán kiderül az igazság, hogy mégsem, de akkor már mindegy. Ez olyasmi, mintha a használt-autó kereskedő mondaná, hogy nyugodtan hajthat gyorsan, átmehet a piroson, mert ismeri a rendőröket. Azt hiszem a kedves olvasó nem ilyen lökött, ilyesminek nyilván nem dől be... Ellenőrizzék, hogy minden megvan-e: Hajólevél, Hajózási Engedély, Bérbeadási igazolás, Hajónapló, Bérleti szerződés. Ellenőrizzék az adatok helyességét is, ha ezt megteszik, szinte nullára csökken a kockázat.

Hol van jó kölcsönözhető hajó?

Ami a bérelhető hajókat és főleg a hajókiadókat illeti, sajnos elég nagy a szórás minőségben és árban is. Megjegyzem, hogy valóban korrekt, jónevű cégnél az ár valóban emelt szintű szolgáltatást takar; sőt nem a legolcsóbb mindig a legjobb választás - ezt bizonyára megtapasztaljuk az élet más területén is. Vannak cégek, akik rájöttek, hogy szolgáltatásuk nem versenyképes, ők válaszként "akcióban", leárazással is próbálkoznak. Internetes Látogatóink visszajelzései alapján is van olyan cég, amely színvonalban és megbízhatóságban is kíválóra vizsgázott nagyobb (25-29-32 lábas) hajók kiadása terén. Mivel ez nem reklámoldal, így inkább figyelmükbe ajánlom a GOOGLE találati listájának eredményeit... A TALÁLATOKAT érdemes átböngészni, nem a fizetett reklámokat :-)

Több helyen Üdülési Csekket is elfogadnak, kár, hogy kezd kimenni a divatból :(. Azért kérdezzünk rá az "árfolyamra", mert az újságokban lehetett olvasni érdekes beszámítási arányokról, bár szerintem a balatoni vitorlázással foglalkozó cégek korrektek, rossz példával még nem találkoztunk.


Mi legyen a vitorláson? A felszereltségről

Jó, ha figyelünk arra is, hogy milyen felszerelések könnyítik meg az életünket a hajón. Mivel a Balaton fürdőzésre is alkalmas, így célszerű, hogy fürdőlépcső legyen a vitorláson. Természetesen az erre szakosodott cégek ügyelnek arra, hogy a belső kialakítás igényes legyen, a hajó ne legyen lelakott. Amíg az ember nem lát - legalább képen - igazi ütős belső teret, addig hajlamos elfogadni a másodosztályú megoldásokat is - érdemes tehát körülnézni... A hűtőszekrény sem a XXI-ik század találmánya, tehát azt is illik elvárni a pénzünkért, a minőségi veretek és csörlők a vitorlázás élményét növelik, a nyitható kabinablak pedig ugye hasznos, ha szellőztetni szeretnénk.

Általában sok mindent megtudhatunk a bérelhető vitorlás hajókról, de néha pár adat "véletlenül" le szokott maradni. Akik nem írják oda, hogy pl. mikor készült a vitorláshajó, biztos van rá okuk, hogy szégyellik. Pedig attól, hogy egy vitorlás 8-10 éves, vagy még öregebb, még lehet jó, sőt szép hajó! Mi biztos büszkék lennék rá... Más kérdés, hogy ki illik-e adni a vitorlás bérlés keretében? A külmotor ténye is ilyen elhallgatott sorsra szokott jutni.

Vitorlásbérlés kapitánnyal

Szerencsére azok is találhatnak lehetőséget vitorlázásra a Balatonon, akiknek nincs belvízi jogosítványuk, vagy nem tudnak napokat a Balaton mellett tölteni. Amennyiben kapitánnyal együtt bérelnek vitorlást, akkor néhány órás csodálatos élményben lehet részük, belekóstolhatnak a balatoni vitorlázás szépségébe is. Ilyenkor megfontolandó összehívni egy baráti társaságot is és úgy kihajózni a vízre. Így nem csak kisebb az egy főre jutó költség, de még szórakoztatóbb is, mint a parton egy kávézóban ülni minden nap. Arról nem is beszéve, hogy azért ez mégis csak egy VITORLÁZÁS! Érdemes nagyobb hajót kiválasztani, így minimális az esélye, hogy "tengeri beteg" lesz a vízhez nem szokott ember. Igazi nagy hajóval a vitorlázás valóban élmény: szelek szárnyán siklani a legszebb Magyar Tájban gyönyörködve...

Következő oldal >> Vitorlásiskola a kiválasztás
© 2020 - vitorlazas - balaton pont hu  
Design downloaded from Free Templates - hétvégi vitorlázás web templates
Webradio, radio consultants, CD rendelés, DH frame, Lezeres szemmutet Media consultant,
Tengeri kommunikáció | Tengeri rádiózás | Standard Marine Communication Phrases
| Angol-magyar-angol vitorlás szakszótár | Hajóbérlők angol-magyar-angol vitorásszótára