Contact: info [kukac] vitorlazas-balaton [pont] hu  
Egyiptom körutazás
Egyiptom körutazás, Tanácsok, Tudnivalók, Tapasztalatok
Egyiptomi utak | Egyiptomi utazás | Nílusi hajóút - Tudnivalók | Nílusi hajóút tapasztalatok | Egyiptomi utazás tippek |      Egyiptomi körutazás tapasztalatok | Hurghada nyaralás, Nyaralás Hurghada-n, tapasztalatok | Főoldal
  VITORLÁZÁS MENÜ
  Balatoni vitorlásbérlés főoldal
  UTAZÁS MENÜ
  Utazás - Egyiptom, Egyiptomi utak
  Egyiptomi utazás
  Nílusi hajóút
  Nílusi hajóút tapasztalatok
  Egyiptomi tapasztalatok
  Hurghada nyaralás
  Egyiptomi utazás - tippek

Egyiptom körutazás

Az egyiptomi busz söfőrök túlnyomó többsége sajnos nem ért a légkondi használatához, útunk során egyetlen kivétel volt: a Kairói söfőr, kedves, mosolygós idősebb emberke, abszolút elégedettek voltunk Vele - Ő azon kevesek egyike, aki felfogta, hogy Ő szolgáltat, és mi azért fizetünk. A többiek előszeretettel állítják 18 fokra a belső léghőmérsékletet, amitől bejőve a 35-40 (50?) fokból még a legedzettebb szervezet is hamar megfázik. A repülőtéri transzferek, a körutazás látványosságai és a fakultatív utak elegendő alkalmat kínálnak a megfázásra, legyünk óvatosak, bár sok mindent nem tudunk tenni: ha lekapcsolják megdöglünk a melegtől, ha megy, megfázunk. Egyébként próbáltam elmagyarázni a sofőrnek, hogy kintről szippantsunk friss levegőt és azt hűtsük 26-27 fokra, de túlbecsültem a fogadóoldalt. Sajnos már a Kairóba menő repülőn is túlontúl hűvöset varázsolnak - ott lehet szólni, hogy vegyenek vissza; az EgyptAir megteszi.

Egyiptomi körutazás tapasztalatok

Vigyázzunk a fényképezéssel, főként a Királyok Völgye veszélyes terep! Alapvetően tilos bevinni gépet, de kreatív nép vagyunk, ez eddig hagyján. Kedves Egyiptomi Barátaink viszont kihasználják leleményességünket: biztatnak arra, hogy fényképezzenek [ahol nem lehet], baksisért persze, aztán hirtelen odahívják a biztonsági kollégákat és JÓL MEGBÜNTETNEK!!! A büntetés 1000 (!) EŁ, amiből jutalékot kapnak. VIGYÁZZANAK ÉS NE DŐLJENEK BE!

Egyébiránt Kedves Egyiptomi Barátaink előszeretettel mászkálnak be a fényképekbe, szinte élvezik, hogy feltűnősködhetnek - már ha a cserébe kapott "k"anyázás ennek számít. Rendszeresen "felkínálják a lehetőséget", hogy őket is lefényképezhetjük - baksisért. HiHiHi.

Tipikus:
Egyiptomi elédugrik az oszlop mögül.
- "Írisz" rámutat egy 20 centis vakarékra. Túrista legyint [a bejáratnál 6-8 méteresben is ott volt].
- "Rá" - másik ábra kerül fókuszba.
- "Ozirisz" - a szomszédos alak.
- "Baksis my friend, baksis"
Ezért bmeg...?!?


Egyiptomi vásárlás tapasztalatok

Az Utazási Iroda és Kedves Egyiptomi Barátaink gondoskodnak arról, hogy a fogyatékosok szervezetten elkölthessék a pénzüket: ott van például a parfüméria. Kedves Egyiptomi Barátaink "különleges" parfümériába visznek bennünket, ami iskola is egyben - a Parfüméria sugárúton kb. az 53-ik, és az utca felénél se járunk... - szóval itt megtudhatjuk, hogy az Armani, a Boss, de még a Chanel is vesz innen, pont innen illatokat [meg még vagy ötven márka]. Persze. Nem értem, miért nem lehet azt mondani, hogy ezeket próbáljuk másolni/lopni; szerintetek hogy sikerült?! Hová vezetne ez, még a végén hitelesek lennének... "Teljesen természetes alapanyagokból készül" és persze tömény, mint az állat. Ja: a kedvesem bőre be is pirosodott tőle az ötödik másodpercben, és mire visszaértünk a szállodába (é: max 2 óra), már csak a pír maradt az illat nem. A reptéri TaxFree-ben magára fújt Diort viszont még este is éreztem :). DE volt, aki vásárolt; gondolom bizonyítéknak, hogy miként próbálták átverni...

Aztán persze megint a "legkülönlegesebb" szőnyegáruházba viszik az utasokat, különlegességét az adja, (na mi?, úgyvan!) hogy ez iskola is egyben. Ilyenből csak 16-ot lehetett számolni, mert hamar befordultunk a célhoz :). A tátongóan üres műhelyben a három szövőhelyen három nagyon ügyes óvódás korú és egy idősebb mester mutogatja, hogyan készül a szőnyeg - a többi tanuló biztos az udvaron gyakorol. Eltöltünk röpke 59 percet - az idegenvezető megreggelizik [ilyen jól kinéző kaját nem is láttunk egész ottlétünk alatt] és már mehetünk is tovább. Kifele menet az udvaron megakad a szem a szemetes dobozokon: Persian Carpet felirat Made in China :)

Van "különleges" papirusz üzem is a kötelező műsorok között. Persze - ki gondolná - ez is iskola ..., stb.; megszámolhatjuk az üzemeket, amelyek mellett elhajtunk: kb. a 18-dik a miénk. Látunk papiruszt, bemutató 6 perc, vásárlás 51 perc. Mindezek fényében tájékoztatásul közlöm, hogy a Királyok Völgyében a templomra 25 perc jutott! Ez ám a szervezés: utaslevétel mindenek előtt. Az alabástrom műhely ugyanez a hazugságözön, de az csak 47 perc.

Az egyiptomi utcai árusok és a bazár eladói az erős idegzetű túristákat is ki tudják készíteni. Két technika vált be a távoltartásukra: a hangos, látványos köhögés illetve, ha magunk elé, kb. 1,5-2 méterre, a földre nézegetünk, ügyet sem vetve rájuk; ekkor sem inzultálnak annyira...


"Inkább a British Múzeum!"

>> Hurghadai utazás, nyaralás Hurghadán
© 2020 - vitorlazas - balaton pont hu  
Design downloaded from Free Templates - hétvégi vitorlázás web templates
Webradio, radio consultants, CD rendelés, DH frame, Lezeres szemmutet Media consultant,
Tengeri kommunikáció | Tengeri rádiózás | Standard Marine Communication Phrases
| Angol-magyar-angol vitorlás szakszótár | Hajóbérlők angol-magyar-angol vitorásszótára